historie

De “Prix Veuve Clicquot” is een eerbetoon aan Madame Nicole-Barbe Clicquot Ponsardin, die al in 1805 op 27 jarige leeftijd het gelijknamige champagnehuis tot bloei wist te brengen. De prijs wordt in 15 landen toegekend.

Nicole-Barbe Clicquot Ponsardin nam in 1805 als 27 jarige weduwe, tegen alle adviezen in, de leiding van een toen nog klein champagnehuis. Dit doopte zij om in Veuve Clicquot Ponsardin. Zij zette daarmee een voor die tijd hoogst ongebruikelijke stap. De wijnwereld was een mannenwereld en bovendien werd een dame van goede komaf niet geacht zich met zaken te bemoeien. Met ijzeren wilskracht, uitstekende mensenkennis en zakelijke intuïtie leidde zij met verve en visie de onderneming. Zij ontpopte zich als een scherpzinnige, succesvolle zakenvrouw. Zij bracht met haar sprankelende persoonlijkheid en bruisende vitaliteit het champagnehuis tot grote bloei en vermaarde internationale faam. Dankzij Madame Clicquot Ponsardin is Veuve Clicquot vandaag nog steeds ’s-werelds beroemdste champagne.

Madame Ponsardin was zeer kwaliteitsbewust. Haar motto wordt tot op de dag van vandaag in ere gehouden: “Une seule qualité, la toute première”, ofwel “Slechts één kwaliteit, de allereerste”. Ook op wijntechnisch gebied onderscheidde zij zich van menig mannelijk collega. Zij was de sleutelfiguur in de vervolmaking van ’s-werelds meest opwindende drank door haar uitvinding van de “remuage”. Een methode om champagne helder te krijgen, die daarna door alle champagnehuizen is overgenomen en nog steeds wordt toegepast.

Zij oogste in haar tijd naast scepsis ook waardering. Poesjkin schreef over haar, Napoleon verbleef op haar landgoed en de tsaren dronken haar champagne. Gedurende haar leven kocht zijn met scherp inzicht wijngaarden op, waardoor het champagnehuis Veuve Clicquot Ponsardin thans meer dan 350 hectare bezit in Frankrijk.

> meer informatie



< Terug