Rutte promoot contact onderwijs en bedrijven

HEINKENSZAND – Ondernemers moeten voor de klas en leerkrachten moeten eens wat vaker hun gezicht in een bedrijf laten zien. Die boodschap gaf staatssecretaris M. Rutte van onderwijs Zeeland gistermiddag tijdens de opheffingsbijeenkomst van de stichting Zeeuwse Opleidings- en personeelsbelangen (ZOB) in Heinkenszand.

De ZOB werd opgeheven omdat de stichting door de oprichting van Het Loket overbodig is geworden. Het Loket brengt vraag en aanbod in scholing bij elkaar en vormt daarmee een schakel tussen ondernemers en onderwijs.
Rutte ging in een toespraak in op het feit dat in Nederland zo weinig jongeren erover denken ondernemer te worden. Dat is jammer vind hij, want 5 tot 10 procent van de werkgelegenheid komt voort uit ondernemingen die net begonnen zijn. Volgens hem heeft Nederland ondernemende mensen nodig. Maar als Nederland een innoverend land wil zijn, zullen ook alle kennis, alle ideeën en bijvoorbeeld alle patenten uit hogescholen, universiteiten en andere onderwijsinstituten aan de man worden gebracht. En ook daar zijn ondernemers voor nodig.
De staatssecretaris constateerde verder dat in Nederland een vergadercircuit bestaat van zogenaamde bureaucraten. Als het aan hem ligt, maken ook mensen die met werken hun handen vuil hebben gemaakt eens deel uit van die circuits. Dan kan de theorie wellicht wat beter aansluiten op de praktijk, suggereerde hij.

De stichting die werd opgeheven had nog 4000 euro in kas. Rutte overhandigde dat geld aan mevrouw M. van Gelder van de stichting Leergeld uit Vlissingen. Deze stichting steunt mindervermogende ouders van kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Het gaat dan om gezinnen met financiële problemen, die met steun van de stichting de kinderen deel kunnen laten nemen aan onderwijs en buitenschoolse activiteiten.
Mevrouw van Gelder kondigde aan dat de stichting overweegt haar activiteiten uit te breiden vanuit Vlissingen over heel Walcheren.

Bron: PZC< Terug